SEO optimizacija web stranice (Search Engine Optimization) je proces optmizovanja sadržaja u skladu sa preporukama pretraživača, prvenstveno Google-a. Ona ima za cilj što višu poziciju na pretraživačima prilikom pretrage za određenu ključnu reč ili frazu. Optimizacija sadržaja podrazumeva striktno pridržavanje pravila strukture W3C standarda. Ovo podrazumeva najvažnije meta tagove, istaknute ključne reči, mapu sajta i još nekoliko desetina važnih faktora koji direktno utiču na kvalitet stranice. Naravno, kvalitetan i relevantan sadržaj se podrazumeva. Ukupan kvalitet web stranice utiče na Page Rank, a time i na poziciju na pretraživaču.

Google je najposećeniji internet pretraživač, sa oko 80% obrađenih upita u celom svetu. Zato ću se u nastavku osvrnuti na optimizaciju web stranice isključivo za Google pretraživač sa  upotrebom njegovih servisa. Koliko je važna pozicija web sajta na pretraživaču govori podatak da više od 90% posetilaca dobije relevantan rezultat pretrage već na prvoj strani. Manje od 10% pregleda rezultate na drugoj i trećoj strani, a zanemarljiv procenat ide dalje od četvrte strane. Dakle, ukoliko se web stranice ne nalaze na prvoj, eventualno drugoj strani, za fraze koje tačno opisuju delatnost ili ponudu kompanije, web sajt ima ulogu vizit karte, doduše digitalne. U tom slučaju do njega je moguće doći ili tačnim upisivanjem web adrese u browser ili klikom na reklamni baner, link i slično. Time je web sajt praktično nevidljiv na najposećenijem web servisu – Google Search.

SEO optimizacija nije jednokratan posao. Određeni rezultat danas, sutra više ne važi,  jer i konkurencija radi i ne možemo uticati na njihov uložen trud i sredstva. Pretraživači često menjaju algoritam pretrage i značaj pojedinih faktora za pretragu. Ipak, možemo da damo maksimum da web sajt bude urađen u skladu sa preporukama Google-a i W3C standarda. Time povećamo šanse da budemo prisutni na prvim stranama pretrage. Dakle, SEO optimizacija je kontinuiran i dinamičan proces. Iz tog razloga, za ozbiljne rezultate zahteva svakodnevno angažovanje na uvećanju kvaliteta i kvantiteta sadržaja web sajta.

 

Google organska pretraga

SEO optimizacija utiče samo na organsku pretragu Google-a, plaćeni oglasi (Ad Words) su jasno označeni i izdvojeni, uglavnom na desnoj strani ili u vrhu stranice.

Dobra SEO optimizacija

Ivić Bio ShopKao dobar primer uspešne SEO optimizacije i pozicioniranja na Google pretraživaču, naveo bih projekat svog dobrog prijatelja Miroslava Ivića iz Soko Banje, diplomiranog biologa i vlasnika Ivić Bio shopa, pionira u uzgajanju konoplje i proizvodnje prirodnih preparata na bazi kanabisa (Kanabis kapi, Cannabis body oil, Sativa biljna krema, Vutrex prirodni sapun, Canabica medovača). Inače, njegovi roditelji u podnožju Rtnja uzgajaju pčele i proizvode odličan med, šumski i livadski, kao i razne druge medene a veoma zdrave poslastice, koje mlađi Ivić na veoma kreativan način kombinuje u finalni, unikatni i prirodni proizvod. Dragom Miroslavu, čoveku entuzijasti, u prilično nezahvalnoj sredini za nove ideje, bila je potrebna sva raspoloživa pomoć na realizaciji jednog tako hrabrog i naprednog projekta, posebno na polju promocije lekovitih svojstava ove neverovatne biljke i razbijanju predasuda kod građana i vlasti.

SEO strategija

Kao prvo, izradili smo SEO strategiju i definisali glavne ciljeve:

  • promocija lekovitih svojstava i ekonomske opravdanosti uzgajanja i legalizacije kanabisa;
  • promocija Ivić proizvoda na bazi kanabisa i pozicioniranje na prvoj strani Google pretraživača.

Drugi korak je bio postavljanje Ivić proizvoda na našu Internet prodavnicu sa detaljnim informacijama i mogućnošću online poručivanja proizvoda.

Dalje, pisanje blogova i linkovanje sadržaja na matični sajt i web shop, kao i deljenje – šerovanje na društvenim mrežama i forumima.

I na kraju, praćenje statistike posećenosti i analiza (Google Analytics i Google Search Console). One nam govore na koji način su korisnici došli do našeg sajta i najvažnije, pomoću kojih reči i fraza. Takođe, postoji mnogo drugih korisnih informacija, demografskih ili tehnoloških, koje nam pomažu da razumemo korisnika i njegove potrebe. Koristeći dobijene podatke možemo da prilagodimo / optmizujemo sadržaj i povećamo posetu web sajtu.

Rezultat SEO optimizacije

Posle nekoliko meseci, sve ključne reči i fraze koje su bile u fokusu, (kanabis, konoplja, kanabis kapi, kapi od kanabisa, kapi od konoplje, ivić konoplja, bio shop…) su prikazivale linkove do našeg sajta, bloga i shop-a na prvoj strani Google-a, što je u našem slučaju bio cilj kampanje.

Osnove SEO optimizacije

Na početku teksta sam rekao da postoji nekoliko desetina faktora koji utiču na kvalitet i poziciju stranice. U stvari, njih je nekoliko stotina i to su uglavnom relativni faktori koji zavise od ponašanja i navika korisnika, njihovih tehničkih mogućnosti, lokacije, govornog područja i slično. Ipak, nekoliko osnovnih koraka su preduslov za dobro optimizovan web sajt i svaki od njih će u narednom periodu biti detaljnije objašnjen kroz zasebne blogove.

  • Istraživanje i analiza konkurencije
  • Ključne reči (keywords)
  • Meta tagovi (meta tags)
  • Kvalitetan sadržaj (content)
  • Spoljni linkovi (link building)više o izgradnji mreže linkova i relevantnom link profilu, pročitajte ovde.
  • Konfiguracija (hosting, robots.txt, XML maps, Schema.org…)