WordPress je jedna od najpopularnijih i najviše korišćenih CMS (Content Management System) platformi u svetu, sa više od 60 miliona instalacija.

U početnoj fazi WordPress je bio zamišljen kao platforma za lično izdavaštvo, odnosno lični blog, ali je u međuvremenu postao vodeći CMS za izradu kompleksnih web sajtova, sa atraktivnim dizajnom WordPress tema.

Da, WordPress je open-source i potpuno besplatan, a svojom osnovnom ponudom ispunjava sve standarde savremenog web sajta, ali veliki broj tema i dodataka (plugin) se naplaćuje, u zavisnosti od mogućnosti programa ili dizajna teme.

Da, WordPress je responsive i ima odličan prikaz na različitim platformama (mobilnim telefonima, tabletima, notebook i PC računarima, kao i Apple uređajima), s tim da je potrebno da je instalirana tema takođe dizajnirana responsive tehnikom (HTML5/CSS3).

Da, WordPress je u potpunosti lokalizovan na srpski jezik, kao i na hrvatski i slovenački.

WordPress možete preuzeti na oficijelnom sajtu wordpress.org ili lokalizovan na srpski jezik na sr.wordpress.org

Osim matičnog blog servisa, za WordPress hosting postoji više platformi sa jednostavnom instalacijom i pokretanjem bloga (Bluehost, DreamHost, Flywheel, SiteGround).

Za korisnike kojima je potrebna jedinstvena url adresa, potrbno je da se registruje domen kod nacionalne internet agencije RNIDS i da se obezbedi hosting kod nekog od domaćih ili stranih internet provajdera.

Uputstvo za instalaciju WordPress-a možete pogledati ovde.

Da, upravo je WordPress platforma na kojoj smo uradili najviše web sajtova, uglavnom zbog toga što mogućnosti Wordpress-a zadovoljavaju većinu zahteva klijenta, a podizanje sajta je brzo i jednostavno, uz niske troškove.

Za klijente koji imaju posebne zahteve po pitanju funkcionalnosti, mogućnosti i izgleda sajta, uspešno prilagođavamo (customize) WordPress temu i njene plugin-ove, ili kodiramo PHP, CSS i ostale fajlove u WordPress-u.

Takođe, ovaj sajt je urađen na WordPress platformi, korišćenjem responsive teme i više plugin-ova za dizajn web stranica, seo optimizaciju i zaštitu sajta.