Šta je to Responsive Web dizajn?

////Šta je to Responsive Web dizajn?

Responsive Web dizajn nam omogućava prilagodljiv prikaz web sajta na svim uređajima (desktop i notebook monitorima, tabletima, mobilnim telefonima…), odnosno da se web stranica prilagođava dimenzijama i rezoluciji ekrana bez gubitka kvaliteta i preglednosti. Taj efekat se postiže korišćenjem CSS i HTML koda za dizajniranje web stranica, tako što se u CSS-u kodiraju osobine objekta, kao što je veličina, pozicija, vidljivost, uvećanje i drugo, koje se putem klase umeću u HTML kod web stranice.

 

Responsive Web dizajn

 

 

U zavisnosti od uređaja koji se koristi, web sajt se u realnom vremenu prilagođava veličini ekrana i njegovoj orjentaciji, rezoluciji i operativnom sistemu, a time se isključuje potreba za razvojem drugih dizajnerskih ili aplikativnih rešenja, mobilnih verzija i slično.

 

Primer koda

Responsive HTML / CSS

Primer koda sa prikazom / testom stranice.
Primer koda
By | 2016-11-07T15:24:40+02:00 30.09.2016|Svet interneta, Web dizajn|2 Comments

About the Author:

Boris Eftovski
Web dizajner i SEO stručnjak, autor projekta MikroSvet.Net, kao i više desetina web sajtova i aplikacija. Profesionalno se bavi internetom od 2000. godine, kada je sa grupom prijatelja entuzijasta podigao jedan od prvih gradskih web portala u zemlji - Ivanjica.net, a potom učestvovao u osnivanju i razvoju Internet kluba i Teledom saveza Jugoslavije. Svira klavijature u internacionalnoj rok grupi The Red Step, predhodno u beogradskoj Kazni za uši.

2 Comments

 1. Avatar
  Marina84 12.09.2016 at 18:05 - Reply

  da li su svi sajtovi iz vaseg portfolija responsive?

  • Boris
   Boris 13.09.2016 at 07:11 - Reply

   Da, uglavnom su svi radjeni poslednjih par godina i kodirani su pomoću HTML5 / CSS3 tehnologije ili je primenjena i prilagodjena neka od Responsive WordPress tema.

Leave A Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.